sWeEt DSeRt

AiSkRim 




Jom belajar buat aisKrimmm....!!!!!!!!!!


BAHAN-BAHAN
  • 1 tin susu cair @ 400 ml susu segar
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 2 sudu makan ovallet
  • 1 sudu teh esen vanilla ( bagi wangi )
  • pewarna kegemaran
CARA MEMBUAT
1.    Satukan semua bahan dalam mangkuk kecuali pewarna & mixer speed "1" putar sampai kembang dalam 10 minit

2.    Tuang dalam mangkuk & masukkan pewarna kegemaran & sebatikan..

3.   Masukkan dalam tapawe @ bubuh dalam bekas putih mini..senang jual ( sesiapa yg berminat )



 Puding StrawBerRy



BAHAN-BAHAN
1 cwn agar2
1 cwn gula
1 cwn susu cair*
1 cwn susu pekat*
1/2 cwn t.jagung*
1/2 cwn t.kastad*
1 cwn jem strawbery
4 cwn air

CARA MEMASAK
-cara2nya masak agar2 dgn air n gula bila dh cair ambil secwn msukkn jem biarkn sejuk potong kecil2 yg lbihnya mskkn semua bhn2 * td kacau hnga pekat dan masukkn dlm acuan bsama agar2 perisa strawbery td biarkn beku.


 Red VelVet



Bahan-Bahan

5 biji telur gred B (gred a pun bole )
250 gram mentega
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle ( koko powder biase pun bole )
2 cawan gula kastor ( 1 3/4 cawan pun ok )
4 sudu makan pewarna Red Bright - derhake lerr skit...2 sudu makan cukup lerr
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) 1 sudu makan cuka makan

CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk.