Penah mkn ke kerabu jantung pisang......sedap keh...semalam ader sorang adik tya..mcm maner nk buat kerabu ni...sebenarnya...mudah je.....tambah2 di kelantan ni senang je nk dpt jantung pisang ni......g je pasar mesti ader dekat2 makcik2 jual sayur tu....biasa org kampung jual jantung pisang ni......mudahla keja kan nk masak kerabu ni......tp bila duk 2 org ni..malas plak nk buat kerabu ni...nk2 lagi bila zulaikha meragam...adoiiya mak oiii....mmg lgsung xleh wak keja....xpe...ni la bahan2 nk buat kerabu tu pn anis a.k.a umi aqeel ....hihihihi...
Bahan
1 biji jantung pisang
2 ekor ikan (direbus)
6 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
5 biji cili merah (dihiris) nk rasa lebih pedas..tambah la lagi
1 senduk santan
1/2 biji limau nipis (lebih limau lagi best)
1@2 kuntum bunga kantan (hiris halus) ( xde pun xpe...nmpak menarik bila gaul sekali)
Garam dan gula
Cara-cara
- Buang kulit dari jantung pisang yang paling keras. Kemudian belah dua dan hiris nipis-nipis jantung pisang. Rebus sehingga empuk.
- Toskan jantung pisang dan ramas sedikit supaya air rebusan turun.
- Sementara itu, tumbuk/kisar lada hitam dan bawang merah. Gaulkan bersama-sama cili yang telah dihiris dan isi ikan yang telah dikukus dan dibuang tulangnya(tumbuk dulu pun ok gak).
- Panaskan santan dalam periuk, guna api yang perlahan.
- Masukkan lada hitam, bawang merah, isi ikan dan cili yang telah digaul sebati ke dalam santan.
- Masukkan hirisan jantung pisang dan perah limau nipis. tabur sekali bunag kantam if ader la.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment