Wednesday, August 10, 2011

Gulai Tempoyak Batang Keladi


Salam....haaa...tuan2 & puan2...aper menu berbuka arini.......arini rasanya nk masak GULAI TEMPOYAK BATANG KELADI .....ni adalah mknan feberet my incik suami Wan Ahmad Nizammudin....dia kalau mkn ni...mau nyer menambah2 mkn nasi.....tp dekat area kota bharu ni susah erk nk dpt batang keladi ni.....yg kat tepi2 sawah bendang tu byk la ......tp yg tu xleh mkn ya tuan2 puan2....jgn pilih sebarang keladi...kang miang satu badan...hihihi.....semalam tgk kat pasar pulau melaka ader jual keladi ni......ape lagi...today rasa nk masak ni laaa.....gulai tempoyak ni...sama je masak mcm gulai tempoyak ikan patin...cuma tukar ikan dgn batang keladi......kalaula habis kat pulau melaka nnt...nampak gayanya kena la cari kat bazar ramadhan...tp sedap kew.....huhuhu......hopefully ader la ya kat pasar pulau melaka batang keladi ni ptg ni.......jom tgk ape resepi along utk gulai tempoyak batang keladi ni.....jom follow...;)


Bahan
of coros la BATANG KELADI kan..hahaha...kalau xde ni xjadi...( 2pokok pun da cukup la)

2 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
15 cili padi (kampung punya best...hot)
1 1/2" kunyit
2@3 senduk tempoyak...(lagi byk lagi bagus..lagi pekat lagi best..tp jgn la pekat sgt...)
>>>bland jew sumer bahan td...nk tumbuk pun bolih kalau rajin...hihih)
Air
Garam & gula secukup rasa

Cara Memasak
1.Mula2...ambil keladi..siat kulit dia....potong panjang2....agak-agak 2"-2.5''.....basuh bersih2.....
2. Bland sumer bahan td ( kecuali keladi la....hihi)
3. Masuk bahan bland dlm periuk.....campur ngn sedikit air...ya la...kut2 pekat sgt kew...kalau xnk pekat sgt buh air lebih sikit.....
4. Kemudian masukkan keladi g telah di potong td.....pasang api.....tambah garam gula...
5. Wait until dia betuk2 masak.....bila da masak leh la hidang kan....

No comments:

Post a Comment