Wednesday, August 10, 2011

KerutuK Daging


Salam kwn2....haa...yg ni mkanan feberet along...hihiii....1 family suka mkn ni.....senang je nk masak kerutuk ni...along pun da xtahu da nk eja mcm mane ni....(kerutup...kerutuk....kerutup...)..hahaha...mcm2 org eja...tp bunyinya sama aja.....bedal ajala...jji mkn sodap....hahahah.....kalau time kenduri....nasi pengantin....aderla menu ni....mkn ngn pulut kuning pun sodap jgk...adehla...meleleh dah ayaq liur along ni......tgu hujung mgu baru leh masak kerutuk ni....al-maklum la...balik keja je....tgal daging xelok je...nk beli awal letak lam peti nnt xbest....daging xfresh.....jom kita catat bahan nk buat daging kerutuk ni.....along selalu ikut resepi ma along.....setiap kali buat gulai...bwg besar mmg xtgal...sbb ma along ckp...bwg besar ni manis...xyah la taruk gula @ gula merah byk2....hihihi..eh2..jom2 tgk aperkah bahan2nya.....lalalal

Bahan-bahan
1kg daging (seeloknya daging batang pinang la....)
1 ulas bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 bungkus rempah kerutup
1 sudu makan ketumbar
1 cm halia
1 cm lengkuas
2 btg serai (di katok...di titik...haha)
1 1/2 gelas santan pekat (pekat sgt campur air sedikit)
2 sudu kerisik
Garam secukup rasa
Sedikit gula melaka
Air asam jawa

Bahan untuk menumis
5 kuntum bunga cengkuh
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah

Bahan Tambahan
Ubi kentang (belah 6)

Cara membuatnya
> Daging dipotong dan dibersihkan
> Rempah, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan ketumbar dikisar halus
> Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan menumis. Tumis sehingga kekuningan. Masukkan rempah yang telah dikisar dan serai yang telah dititik. Tumis sehingga rempah garing
> Masukkan daging dan air asam jawa. Masak hingga daging empuk
> Masukkan santan dan masak sehingga mendidih
> Bila daging da empuk...cukup rasa...leh la hidang utk org tersayang
SELAMAT MENCUBA...!!!!

No comments:

Post a Comment