Tuesday, August 9, 2011

MasaK lemaK CiLi Api KetaM


Best giler masak lemak cili api ketam nih.......bila puasa ni...mcm2 nk mkn...bila g bazar xtahu nk beli aper...masak jela kan...tp hari2 masak jemu gak...hihihihi....bila teringat masak lemak ketam cili api ni...terus tergoda...kuang2x......apalagi..juadah berbuka harini....MASAK LEMAK CILI API KETAM laaa......hahaha..jom tengok ape menu dia: resepi ni temurun dari ibunda saya yg tercinta.....thanks ma..


Bahan-bahan:
1/2 kg Ketam - bersihkan and tos kasi kering (belah dua)
RM3 santan segera - if nk pekat lagi..letak santan lagi...jaga2..kang obesiti..hihi

Bahan2 kat bawah nie bland:
1/2 ulas bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" halia
1" kunyit hidup + la sikit kunyit debu
10 tangkai cili api - kalu nak lagi pedas letak lebih
2 btg serai

2 sudu mkn kerisik
4 tangkai daun kesum
(letak daun kunyit pun best...xjumpa cari daun kunyit..letak la daun kesum..mmg aroma dia....fuhh...!!!)
3@4 keping asam gelugor - cuci kasi bersih
 
Garam dan gula secukupnye
Air ikut kepekatan kuah 

Hiasan
2 biji tomato - potong 4

Cara Memasak:
1. Tumis bahan2 yg dah dikisar & kerisik hingga wangi dan naik minyak. 
2. Masukkan ketam coz nk bg sebati ngn awas tumis td..baru kaw rasa ketam..pastu kacau2 sekejap.
3. Masukkan santan kotak & tambah air ikut kepekatan yg kite suke. Jangan lupe kacau sekejap2 kasi sebati.
4. Lepas dia dah mendidih asam, garam & gula secukupnye. 
5. Masukkan daun kesum..then kacau...
6. Tunggu dia menggelegak lagi, rase sikit kuahnye kalu ade yg tak cukup tambah ikut tekak masing2. 
(puasa2 ni jgnla rasa ya....kang terbatal la plak puasa tu kang..hihi
7. Dah siap, hidangkan dgn nasi panas

No comments:

Post a Comment